Hunyadi_fej_03
iskola
„Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!” (1Kor 16,14)

Napi ige

"Ez az én szolgám, akit támogatok, az én választottam, akiben gyönyörködöm." (Ézs 42,1a)

iskola főoldal
ovoda főoldal
Menü
Naptár
Facebook

Irány a Facebook

 
 

„Abigél-időszak"
Cikk dátuma: 2024.06.13 15:03

Galéria

Rendhagyó film- (és könyvajánló) a tanév végére
avagy búcsú a nyolcadikasoktól
Miért lehet érdekes az Abigél a mai kamaszoknak?
Szabóné Keresztény Dorka írása
Mindig izgatottan várom a tanév végét - nem csak a közeledő szünet miatt - hanem ilyenkor beköszönt a végzős évfolyamnál az „Abigél-időszak". Az idősebbek biztosan édeskés nosztalgiával gondolnak vissza a matulás egyenruhára és eszükbe jut egy-két kultikus mondat is („Aki kukorékolni mer, becsukatom!"). Általában a filmadaptációt nézzük meg a gyerekekkel. Ritka kincs egy olyan feldolgozás, ahol a film eléri a könyv színvonalát. Dobálózhatnék még híres színészek felsorolásával is, de fiatalabb olvasóimnak ezek a nevek nem sokat mondanának. ( Habár kivétel: „Kis Mari" tényleg a mi kis falunk Piroskája.) Röviden a történetről: 1944-ben, mikor a háború marcangolta az országot, egy eldugott településen, az ország legszigorúbb bentlakásos iskolájában követhetjük nyomon egy osztály, és nevelőik életét.
Persze a fiúk az első résznél még kicsit húzzák a szájukat, miért is kell nekik egy leánynevelő intézet mindennapjait nézni?! (...A Pál utcai fiúk, Egri csillagok,... Soroljam még mennyi igazi női karaktert mellőző művet olvastunk az évek során? De végre a 20. századi irodalomban kilépünk a valaki nővére/anyja/szolgálója szereplők köréből lányok tekintetében.) Aztán a 2-3.rész észrevétlenül beszippantja őket. Együtt nevetnek a szereplőkkel a csínytevéseken, együtt izgulnak Gináért, mikor kiszökik éjjel a szerelméhez, együtt izgulunk a zsidó származású lányokért. Mikor megyek fel a tetőtérbe a termekhez, a 3. rész környékén már úgy köszönnek a gyerekek: „Jó napot kívánok, Isten áldásával!"
 Na de mit tud ez a film? Vagy nevezzük netflixesen minisorozatnak. Úgy gondolom, olyan irodalmi-és filmalkotásokat érdemes megmutatni tanulóinknak, melyek kortalanok, és mindig aktuálisak. Az Abigél ilyen. Sokszor gondolkozom rajta, milyen gondolatokat, bölcsességeket adjak útravalóul a búcsúzó évfolyamnak. Ebben a műben minden fontos dolog benne van, olyan tanítások, melyek hasznosak a következő évekre nézve. A film elmondja helyettem, hogy néha kőkemény dolog lesz beilleszkedni egy új közösségbe. Hogy a volt iskolában lehet, hogy te voltál a népszerű arc, de egy új helyen a nulláról kell kezdeni. Hogy a közösség ereje olyan hálót fon alád, ami megtart akkor is, amikor nagyon mélyre zuhannál. Hogy humorral könnyebb átlendülni az élet nehézségein. Hogy az élet része a szerelem, aztán az élet része a pofára esés is. Hogy a szabályok sokszor konzervatívnak tűnnek, a tanárok szigorúnak, de ez véd meg minket. Hogy az iskola egy burok, mely körbe vesz minket, mint egy fészek. Élvezni kell minden pillanatát, de a kirepülés elkerülhetetlen lesz.
Tanárként nekem is sokat tanított az Abigél. Újra és újra rádöbbenek, mennyire mai. Manapság is megvannak ugyanazok a konfliktusok, nehézségek, csak a díszlet más hozzá. Igaz, mi nem légiriadót próbáltunk. Mi maszkban ültünk és online tanultunk. Összekapaszkodtunk a covid alatt, nem hagytuk, hogy valaki elvesszen. Mi nem Kuncz Feriktől védjük a lányokat, hanem az online bántalmazásoktól. Mi nem a 2. világháború borzalmairól beszélgettünk, hanem Ukrajnáról.
Egy jó iskolának, közösségnek, ma is az célja, hogy megláttassuk azt, bármilyen ijesztő is néha a nagyvilág, mi egy közösség vagyunk, megvédjük egymást, számíthatunk egymásra.
Szabó Magdától kölcsönzött sorokkal zárom az írásom, és köszönök el a nyolcadikasoktól: „Mennyivel nagyobb élmény a jó, ha küszködni kell érte; mekkora erő úgy élni, mint egy hegymászó csapatnak, a (...) láthatatlanul egymáshoz rögzítő kötél biztonságában, együtt érezni boldogságot, bánatot, együtt izgulni, reménykedni, várni és segíteni annak a másiknak, aki éppen bajban van, aki rászorul."
Azt kívánom a ballagóinknak, hogy tapasztalják meg új iskolájukban egy ilyen közösség erejét, és találja meg mindeki a maga Piroskáját, Königjét, Zsuzsannáját!
Adományok 1%

További információk

Hírek szülőknek

Internet Hotline

 

Iskolahívogató kisfilm

Iskolai szociális segítő


Segítsen adója 1%-ával

Utalásos étkezés fizetés

Bankkártyás étkezés befizetés


HUNYADI BARANGOLÓK CSAPATA

 

Szeretettel várunk Barátaiddal együtt az új tanévben is!

Hírek diákoknak

Szövegszerk gyakorló

Talált tárgyak

Tisztelt Szülők!

 

Tanév végéig rengeteg elhagyott ruhanemű halmozódott fel az iskola talált tárgyak gyűjtőjében.

Sajnos nem áll módunkban tovább tárolni.

Kérjük, akinek elveszett ruhája, cipője, stb. a tanév során, legyen kedves átnézni a gyűjtőt július 15-ig.

A határidő után itt maradó holmikat ruhaadományként elszállítjuk.

A kép csak illusztráció!